Woon- en kantoorgebouw Camphuysenstraat

April 23, 2020

Dit appartementengebouw van 35 woningen, met op de begane grond het nieuwe kantoor van de woningstichting Van Alckmaer, staat aan de Camphuysenstraat in Alkmaar. De wens van de woningstichting was om te verhuizen naar het centrum van hun activiteit en meer in verbinding met hun huurders te staan.

Het eindresultaat is een krachtig, maar ook warm gebouw met natuurlijke en aardse tinten. Dit werd mede gerealiseerd door de "gechipperde" gevel, vrij vernoemd naar een door de Britse architect David Chipperfield toegepaste gevelafwerking. Het is een oude techniek, waarbij de muur ruw wordt gemetseld en vervolgens met mortel afgewerkt. De metselstructuur, en op veel plaatsen ook de steen zelf, blijft zichtbaar. De gevel verandert van verschijning, omdat de kleur en de textuur van de steen ogenschijnlijk wijzigen, als het licht en de vochtigheid veranderen. Blijkbaar leeft het gebouw.

 

 

 

 

 

Voor de woningstichting Van Alckmaer, die op de begane grond is gehuisvest, heeft BRTArchitecten ook het interieur mogen ontwerpen. De wens was een warm en huiselijk interieur te maken, dat de samenkomst en de verbinding met de bewoners en de collega’s onderling zou versterken.

 

De ontvangstruimte is daarom niet alleen bedoeld om gasten te verwelkomen, maar is het ook een plek om samen te komen voor bijvoorbeeld bewonersavonden. In de ruimte staan een aantal huiselijke elementen zoals een grote open boekenkast langs de gevel, een zitbank langs de binnenwand en een grote tafel in het midden. Uiteraard mocht de beplanting in dit huiselijke en eigentijdse interieur niet ontbreken; het zorgt in positieve zin voor het welzijn van de gebruiker en is daarom op verschillende plekken aan het interieur toegevoegd.

 

Het kantoor is een open werklandschap met hier en daar “huisjes” die het landschap verrijken; hier kan men zich terugtrekken als rust en concentratie nodig is.

De vloer zorgt voor de verbinding in het werklandschap en geeft de ruimte dynamiek door de verscheidenheid aan structuren en tinten. De roze / bordeaux tinten en de houtstructuur in de vloer en in de meubels zorgen voor warmte in het interieur, terwijl het beton, de zwarte elementen en het industriële plafond voor een stoere eigentijdse sfeer zorgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

In samenwerking met: Aannemersbedrijf Ooijevaar, Pieters Bouwtechniek, Drost Technisch Beheer, INCO en BNI Installaties

 

 

Please reload

Contact
 

BRTArchitecten

Koelmalaan 350

1812 PS  ALKMAAR

T 072 5122420

info@brta.nl

  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social Icon

© 2020 I AM creative