top of page

MBO Gildeopleiding Venray

De nieuwbouw van de Gilde Opleiding te Venray is gelegen nabij station Venray aan de rand van een toekomstig bedrijventerrein. Omdat de school met zijn functie en plek een bijzondere positie inneemt op het bedrijventerrein heeft het gebouw een markante uitstraling gekregen. Door de vloeiende vormen en de knalrode kleur onderscheid het gebouw zich op geheel eigen wijze van de omliggende bedrijfsbebouwing.

Het gebouw, dat een vloeroppervlak van 7000 m2 heeft, biedt plaats aan 2 sectoren middelbaar beroepsonderwijs: Zorg & Welzijn en Economie. Beide sectoren dienen in het gebouw herkenbaar te zijn, terwijl ontmoeting en ontwikkeling een centraal thema vormde. Het pinguïnverblijf in de Londense dierentuin van de architect Lubetkin met zijn twee spiraalvormige banen heeft hier model voor gestaan. Elke sector heeft zijn eigen route die zich trapsgewijs opbouwt in de school.

De raampartijen kregen een afgeronde vorm, en tonen de opgaande lijnen van de vloeren. De gebouwhoeken en de onder- en bovenranden van de overstekken zijn ook afgerond en versterken de dynamiek van het competentiegericht leren binnen het gebouw. Door de overstekken wordt de entree duidelijk zichtbaar en worden de buitenruimten bij het gebouw betrokken. De hechting op de locatie wordt versterkt doordat de richtingen van de straten, de omliggende woonbebouwing en de spoorlijn in het gebouw zijn opgenomen.

Het kleurconcept voor het interieur is ontstaan uit de associatie van het gebouw met een appel: een glanzende rode buitenkant en een frisgroene binnenkant, hier en daar onderbroken door een vleugje hout.

bottom of page