top of page

Bibliotheek Tresoar Leeuwarden


De Provinciale Bibliotheek, het Rijksarchief en het Fries Letterkundig museum zijn samengevoegd in Tresoar. De gebouwen van het Rijksarchief en de Provinciale Bibliotheek staan naast elkaar en zijn in de nieuwe situatie met elkaar verbonden door een transparante loopbrug.

Tijdens de eerdere verbouwing van de Provinciale Bibliotheek is reeds een grote transparantie gecreëerd naar de publieksruimten op de begane grond en de kantoorvertrekken op de verdieping. Deze transparantie is bij de verbouwing van het Rijksarchief een leidend thema geworden, waardoor de gebouwen één geheel zijn gaan vormen.

De museumruimten van het Fries Letterkundig museum liggen tussen de centrale hal van de bibliotheek en de brug naar het Rijksarchief, zodat ze voor het publiek optimaal te bereiken zijn. Op de begane grond van het Rijksarchief is de uitgeverij van het Friese boek “Afûk” gekomen.

bottom of page