top of page

Stenden Hogeschool Emmen

Het pand van Stenden Hogeschool in Emmen bestaat uit een flink aantal bouwdelen die middels gangen met elkaar verbonden zijn. Het gebouw, dat dateert uit de jaren ’80 is onoverzichtelijk en lijkt in structuur op een bloemkolenwijk uit deze periode. De nieuwbouw opgave uit het toevoegen van een horecaopleiding en een nieuwe entree. De verbouw betrof met name het verhelderen van de routes door het gebouw, het zichtbaarder maken van het onderwijs en het inpassen van de nieuwe onderwijsvisie.

De belangrijkste ingreep die in het pand is gedaan is het verhelderen van de verkeerstructuur. Het metronet met zijn tunnelbuizen en stations heeft hier model voor gestaan. De gangen in het gebouw zijn getransformeerd tot tunnels door de bestaande wanden en plafonds te bekleden met houten gebogen lamellen. Op kruisingen van gangen zijn stations gecreëerd door verbredingen te maken en wanden weg te halen. Hier bevinden zich de centrale ruimten van de diverse onderwijsclusters. Deze clusters zijn zichtbaar gemaakt door grafische afbeeldingen en kleuren.

Onderwijs als reis is het centrale thema in de verschillende gebouwen van Stenden Hogeschool, waarbij het internationale karakter belangrijk is. De Zwaluw in het logo staat symbool voor vrijheid. Deze zwaluw en de vlaggen van verschillende landen zijn verwerkt in een reeks grafische afbeeldingen. Deze zijn op verschillende plekken aangebracht en wijzen, in combinatie met kleurenschema in het pand, de bezoeker de weg langs de verschillende metrostations. Stations die onder andere aangedaan worden zijn de Pabo, management en Entertainment en de opleiding Hospitility. Onderdeel van deze laatste opleiding is het restaurant Stones, waar gasten van buiten kunnen reserveren, maar dat ook het restaurant van de school bedient. Er is hier een professionele grootkeuken gemaakt.

bottom of page