top of page

Woning in kerk St. Maarten

Na de sloop van de laatgotische kerk in 1959 op de historische terp te Sint Maarten heeft architect B.T. Boeyinga een uiterst sober kerkje gebouwd. Het gerealiseerde bouwwerk, dat voor een aanzienlijk deel door zelfwerkzaamheid tot stand is gekomen, verloor echter uiteindelijk zijn functie. In 1996 bood de Nederlandse Hervormde Kerk het pand te koop aan. Het ontwerp voor de verbouw van de voormalige kerk tot woonhuis met atelier is vooral een ruimtelijk concept. Het programma, de lichtinval en het ruimtelijk continuüm zijn de belangrijkste ontwerpcriteria.

De minimalistische detaillering van alle bouwkundige onderdelen verhogen de abstractie van het interieur en voorkomen vertroebeling van de ruimtelijke ervaring. De in kleuren geschilderde wandvlakken benadrukken nog eens de plasticiteit van het interieur. De kleurrijke weerschijn van deze vlakken in het interieur, dat met het uur van de dag en met de dag in het jaar verschilt, draagt bij tot de warme en levenslustige sfeer van de ruimten.

Ten aanzien van het exterieur zijn de bouwkundige ingrepen c.q. toevoegingen tot een miniumum beperkt. Belangrijk is, dat alle niet tot het oorspronkelijk ontwerp behorende elementen zonder pardon zijn verwijderd. Hierdoor is de karakteristiek van het gebouw hersteld. De nieuwe strategisch geplaatste stalen vensters van de woonruimte bieden een riant uitzicht op het historische landschap. De nieuwe vensters verzachten, samen met het nieuwe plaatstalen dak en het riante overstek aan de zuidzijde, het utilitaire karakter van het pand. De onoverkoombare functiewijziging is op subtiele wijze af te lezen aan de nieuwe verschijningsvorm.

bottom of page