top of page

De Telefooncentrale Alkmaar

De districtscentrale van KPN te Alkmaar, ontworpen door Piet Tauber, de oprichter van het bureau, wordt omgevormd tot “De Telefooncentrale”, bedrijfsverzamelgebouw en broeinest voor de creatieve industrie van Alkmaar. Het pand, gebouwd in de vroege jaren ’70, kenmerkt zich door een leerkleurige bakstenen gevel en natuurlijk de hoge zendmast, die vanuit de wijde omtrek te zien is.

Om een atelier-achtige sfeer te creëren en samenwerking tussen de verschillende huurders te stimuleren zijn de gesloten gangwanden vervangen door glazen schuifpuien. De puien staan vaak open waardoor onderling contact snel gemaakt wordt. De witte gietvloer met de belijning en de betonnen constructie versterken het karakter en het gebruik van het gebouw.

Er zal een grote gemeenschappelijke entreehal worden toegevoegd, waar bezoek kan worden ontvangen en geflexwerkt kan worden. De belijning op de vloer en de pictogrammen op deuren en meubels verwijzen naar het vroegere gebruik van de centrale. BRTArchitecten houdt kantoor in de voormalige kantine van dit inspirerende gebouw.

bottom of page