top of page

Gemeentehuis Doetinchem

Functie ontwerp: gemeentehuis

Huidige functie: gemeentehuis

Ontwerpjaar: 1964-1969

Adres: Raadhuisstraat 2, Doetinchem

Bron: o.a. BONAS – Piet Tauber Bouwen naar Opdracht – David Keuning



Het gemeentehuis in Doetinchem, dat als vervanging moest gaan dienen voor het in de oorlog verwoeste stadhuis, is een fraai voorbeeld van de democratisering van de jaren ’60. Het ontwerp bestaat uit een vierkant gebouw van vier verdiepingen met in het interieur een groot cirkelvormig atrium. Daarin is een koker in het bouwvolume geplaatst die boven het dakoppervlak uitsteekt. Hierin kwam toen der tijd de trouwzaal (op de begane grond) en de raadszaal (boven in de koker, zichtbaar van buitenaf). Aan de voorzijde van het raadhuis ontwierp Tauber een groot plein. 'Het plein loopt op naar het stadhuis, zodat men binnenkomt op de tweede van de vier bouwlagen. De eerste bouwlaag opent naar de achterzijde, waar het bouwterrein veel lager ligt.’ De vloeiende overgang tussen het terrasvormige plein en de entree laag van het gebouw noemde hij 'de hoofdgedachte' van zijn ontwerp. De openheid en toegankelijkheid die hiermee ontstaat omarmd daarmee het gedachtegoed van de jaren ’60.

Plein voor stadhuis (1969)

Situatie (1969)

Begane grond (1969)

Eerste verdieping (1969)

Tweede verdieping (1969)

Derde verdieping (1969)

Centrale hal (1969)


In 1986 volgde een uitbreiding van het gemeentehuis, deze was al voor de oorspronkelijke plannen uit de jaren zestig bedacht. Op de plek waar Tauber in eerste instantie plannen had gemaakt voor een winkelcentrum, verrees nu een kantorenvleugel die met het bestaande gemeentehuis werd verbonden door middel van een loopbrug. Hoewel Tauber in de jaren zestig van mening was dat de winkels door een andere architect uitgevoerd dienden te worden om een zeker contrast te creëren, ontwierp hij die uitbreiding uiteindelijk zelf omdat het een integraal onderdeel van het stadhuis werd.

Uitbreiding pleinzijde (1986)

Loopbrug (1986)


Door het samengaan van de gemeenten Wehl en Doetinchem, en na ruim 40 jaar gebruik, was het gebouw in 2011 toe aan een grote verbouwing. Architectenbureau I'M uit Deventer is verantwoordelijk geweest voor de renovatie en herinrichting. De wens van de gemeente was om alle medewerkers uit Wehl en Doetinchem te kunnen huisvesten door gebruik te maken van flexibele plekken voor werk en overleg. Ondanks het grote atrium drong er maar heel weinig daglicht binnen en de publieksfuncties waren ergens achteraf gehuisvest. Om deze reden verplaatste de raadzaal naar de trouwzaal en werden de overgebleven ruimte opgedeeld in vergaderkamers. Daarnaast werd ook het plein voor het raadhuis vlak gemaakt, om het gebouw toegankelijker te maken en hier de wekelijkse markt te laten plaatsvinden. Het verschil van twee meter tussen straatniveau en entreeniveau werd in het nieuwe ontwerp overbrugd door een brede trap. Tauber had hier eerst moeite mee en omschreef het als ‘een onaanvaardbare aantasting van mijn concept’ en door de verplaatsing van de raadzaal naar de begane grond verloor de voor het gebouw karakteristieke dakopbouw een deel van zijn betekenis. Echter na oplevering toonde Tauber zich alsnog onder de indruk van het eindresultaat.

Pleinzijde na verbouwing (2011)

Centrale hal na verbouwing (2011)


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page