top of page

IKC Het Vogelnest Sint Pancras

Aan de Sperwer in St Pancras staat IKC Het Vogelnest. Het staat midden in een woonwijk en is ontworpen als een groot huis met een herkenbaar profiel, dat nog eens wordt versterkt door de toevoeging van een schoorsteen. De plint is gemetseld met twee typen gevelstenen; een rode en lichte baksteen, conform de omliggende woningen. Met zijn oppervlak van 3000 m2 lijkt het gebouw van buiten kleiner dan het daadwerkelijk is en voegt het zich op zijn plek.

Het gebouw huisvest twee basisscholen en een kinderdagverblijf. De voormalige Paus Johannesschool werkt traditioneel volgens het jaarklassensysteem en de Phoenix is een Daltonschool, met letterlijk veel ruimte voor eigen ontwikkeling. Het uiteindelijke doel is om hier één school van te maken. Het gebouw moet deze transitie mogelijk maken. De oplossing voor deze transitie is de schakering van ruimten, gebaseerd op de indeling van een paleis uit de 17e eeuw. Deze paleizen hadden geen gangen; je liep van ruimte naar ruimte. De domeinen zijn zo opgezet dat alle lokalen en leerpleinen met elkaar verbonden zijn via een schuifdeur van 2,5 meter. Gangruimte is niet aanwezig, een centraal leerplein verbindt alle ruimten met elkaar.

De centrale ruimte met de aula en de boomhut vormen de ontmoetingsplek van de school. Vanuit hier zijn de domeinen te bereiken en is een strikte scheiding tussen drukte en rust gewaarborgd. Het vele hout in de constructie en in de afwerking, in combinatie met het groen zorgt voor een rustig en natuurlijk binnenklimaat.




In samenwerking met: Adviesbureau Sijperda-Hardy BV, Berkhout Tros Bouwadviseurs BV, Klaver Giant Installatietechniek en Aannemingsbedrijf Dozy BV





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page