top of page

School De Verwondering Monnickendam


Verwondering begint in ieder geval met het uitstellen van iedere verklaring. Niet alleen elke verklaring wordt opgeschort, maar ook elke vorm van ingrijpen. In het wonderlijke verliezen wij even de greep op de wereld en het wonderlijke daarvan is dat wij deze griploosheid niet ervaren als een armoede, maar als een verrijking.

Kinderen hebben dat van nature, dat verwonderen, en wat is het eigenlijk jammer dat ze dat zo vaak afgeleerd wordt. Hoe maak je een gebouw dat kinderen laat verwonderen?

Het gebouw moet je omarmen en veilig doen voelen. Want alleen vanuit dit veilige gevoel kunnen kinderen zichzelf zijn en optimaal ontwikkelen. Het gebouw moet ook veranderingen in de toekomst kunnen ondergaan. Wie zich verwondert komt immers tot inzichten; flexibiliteit is dus van groot belang. Veilig, open, flexibel en duurzaam, dat zijn de kernwoorden voor De Verwondering.

Daarom het vele hout, het gebouw is feitelijk een soort houten bouwpakket, de warme roze kleur, het licht en het overzicht. De school is een paviljoen dat met zijn grote dak overstekken in het groen staat en bestaat uit drie aaneengeschakelde open ruimten. Eenmaal binnen, krijgen de kinderen de gelegenheid om zelf aan de slag te gaan en vrij te bewegen. En mag er ook af en toe weggedroomd worden. De grote puien met glas tot aan de vloer bieden volop zicht op de groene omgeving. Deze vormt een prachtig decor voor de lesactiviteiten en kan uiteraard betrokken worden bij de lessen.


In opdracht van: Esprit Scholen

In samenwerking met: Adviesbureau Sijperda-Hardy BV, Berkhout Tros Bouwadviseurs BV

Uitvoering: Aannemersbedrijf J.M. Putter, Klaver Giant Alkmaar

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page