top of page

Kleinschalig Wonen met Zorg

“Enige tijd geleden liep ik met mijn zoontje na het eten een rondje dorp toen we even stilstonden om naar de sterren te kijken. Hij hield mijn hand vast en vroeg: “Pappa, als ik nu heel snel kijk, sneller dan het licht, kan ik dan in de toekomst kijken?” Ik keek ’m wat verwonderd aan en antwoordde hem dat dat wel heel mooi zou zijn. “Als ik zou moeten kiezen tussen leven in het verleden en in de toekomst zou ik kiezen voor de toekomst”, zei hij. Op mijn vraag waarom hij dat dacht, antwoordde hij: “Omdat ik benieuwd ben.”

En daarmee duidt hij misschien wel de essentie van het leven: het verlangen naar het onbekende van de toekomst, het verlangen naar mystiek. Dat geldt niet alleen voor een jongen van 10 jaar oud, maar ook voor mensen van hogere leeftijd.

Het opdoen van indrukken en de verwerking hiervan dragen enorm bij aan de mate waarop men zich thuis voelt. De toepassing van grote ramen met volop zicht naar buiten is daarom zeer belangrijk, maar het belangrijkste raam biedt zicht op de sterren. In ons meest recente project, kleinschalig wonen voor dementerende ouderen, is boven ieder bed een daklicht gemaakt. Een daklicht dat ’s avonds zicht biedt op de sterren. Als een bewoner in zijn bed licht te mijmeren en hij doet echt zijn best, kan hij in de toekomst kijken en verlangen naar de dag van morgen...”

Aan het Angelapark in Warmenhuizen wordt een intramurale voorziening ontworpen voor 28 demente bewoners. Uitgangspunt voor het complex is kleinschalig wonen, waarbij de bewoners in 4 groepen worden verdeeld en huiselijkheid centraal staat. Iedere unit bestaat uit 7 kamers voor de bewoners en een doorzonhuiskamer. De entree voor bezoekers bevindt zich in de woonkamer, zodat het zo weinig mogelijk aan een instelling doet denken. De en suite kast in de woonkamer, de grote hoeveelheid daglicht en de openslaande deuren naar de tuin versterken dit. Vanwege de veranderingen in de zorg dient het complex op eenvoudige wijze omgebouwd te kunnen worden tot appartementen. Dit wordt omkeerbaar bouwen genoemd. De badkamers, leidingschachten en gevelopeningen zijn al voorbereid op het toekomstig gebruik. Kenmerkend voor het gebouw is de langgerekte kapvorm die ook voor een groot deel de gevel bekleedt. Het maakt het pand passend in zijn landelijke omgeving en versterkt het huiselijk karakter.

bottom of page